Miljö & Hållbarhet

Vi har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågorna där vi ständigt söker nya vägar för att minska den påverkan som verksamheten ger på miljön, både genom den dagliga driften och genom långsiktiga strategiska beslut. Här är några av alla de projekt som genomförts för en mer hållbar framtid.

Restaurangen

I vår restaurang Vilt & Vegetariskt serveras endast viltkött från våra omkringliggande skogar samt från hägnet på Filkesboda gård tvärs över sjön Immeln. 
Vi strävar efter att öka de plantbaserade produkterna i vårt kök och i vår servering och har alltid helt plantbaserade alternativ på våra menyer.

Breanäs Hotell är Kranmärkt!
Vi har friskt och gott vatten från egen brunn är på hotellet. Vi erbjuder både stilla och "mousserande" vatten till våra gäster från egen kran och har valt bort transporter och paketering. 
Vill du som gäst ha med dig vatten "to-go", erbjuder vi dig att fylla din egen flaska, eller alternativt finns en lättviktsaluminiumflaska att köpa som vi kan fylla åt dig.

I vårt växthus och på friland odlar vi våra kryddor och grönsaker så långt vi har möjlighet. Produkterna besprutas inte med några kemikalier och gödslas endast med vår egen kompost. På detta sättet minskar vi på transporterna, matar bin, fjärilar och andra insekter, samtidigt som vi har full kontroll på produkterna.

NEJ till burhöns är en självklarhet!
Vi köper endast KRAV-märkta ägg från frigående höns med tillgång till utevistelse.
Vi hade själv inte velat gå inomhus hela vårt liv utan att få se solen, hade du? 

Våra sjöar och hav är inte en oändlig resurs. Vi serverar därför inte rödlistade fiskarter, utan väljer hållbarhets­råvarumärkt fisk och skaldjur. Det köps inte heller in odlad fisk, utan all fisk vi serverar är  vildfångad.Vi väger dagligen vårt matavfall så att vi har koll på - och med det också kunna minska - vårt matsvinn. I vårt hållbarhetsarbete arbetar vi mot ett mål där allt vårt svinn av mat komposteras till näringsjord som används i våra odlingar. På det sättet blir det lilla matsvinn vi faktiskt har, till nytta och går tillbaka till att bli jord igen.
Vi har som mål att detta ska vara på plats våren 2025.

Hotellet & Konferensen

1,2 miljoner människor saknar rent vatten i vår värld.
Här i Sverige är vi bortskämda med vatten i kranen, så tidigt i vårt arbete anslöt vi oss till Svenskt vattens "Kranmärkt".
I praktiken innebär det att allt vårt vatten tappas från egen kran, kolsyras vid önskemål och serveras i våra konferenslokaler. 

Våra sängar bäddas i miljövänliga sänglinnen och inredningen i samtliga rum second hand för att minska vårt avtryck och påverkan på miljön. Detta gäller även vår inredning i lobbyn.
Utöver att det är ett hållbart sätt att inreda, gör det också varje rum och soffgrupp unik.

(Sängarna i rummen är dock inköpta nya då det är svårt att hitta 76 bra, begagnade sängar)

Även våra konferensstolar är köpta second hand. Konferensborden har vi kunnat behålla stommarna på, och kompletterat med nya fräscha bordsskivor för att på så sätt återanvända och inte bygga på världens sopberg.

Konfernsens pennor är gjorda av bambu och konferensblocken trycks på återvunnet papper.

Driften

Här på Breanäs Hotell har vi ett eget biologiskt vatten- och avloppssystem som renar genom växter, så som det alltid fungerat i naturen. Inga kemikalier tillsätts.
Vattnet som används i restaurangen och hotellet tas från vår brunn och kommer ut i denna grönskande prakt för att sedan rinna ut - helt rent - i sjön Immeln. 

Mer information om denna anläggning, hittar ni här.

Nedgrävd under grönskan på bilden finns 6000 meter långa jordvärmeslingor, som försörjer hotellet och restaurangen med all värme. 
Vårt värmesystem uppgraderades 2023 med nya termostater på samtliga element, nya energisnåla pumpar till varmvattnet samt nya isolerade rör anpassade i storlek för lägre förbrukning.

En stor bov i vår miljöpåverkan kommer från förbrukning av resurser, bl a energi. 
Vi har därför bytt samtliga ljuskällor till LED samt installerat rörelsedetektorer för belysningen i samtliga våra korridorer. 
Vidare arbetar vi med tidsinställningar för utebelysningen

In i framtiden

Vårt miljöarbete slutar aldrig. Det får det inte göra om vi tillsammans ska kunna behålla vår värld grön, vacker och frisk. Det här är några av de mål vi arbetar mot.

- Erbjuda fler plantbaserade rätter och produkter i vår restaurang samt att fortsätta arbetet med att minska vårt matsvinn. 
- Från jord till bord. Öka vår egenproduktion av frukt och grönt utan kemikalier.
- Solenergi. Installera solceller på vår anläggning.
- Öka vår tillgänglighetsanpassning i hotellets lokaler.