Tio tips på aktiviteter

En planerad aktivitet kan vara längre, tidsplanerad och involvera alla deltagare. Den kan också vara kort, spontan och bara ha ett fåtal aktiva deltagare, medan de andra hejjar på.
En kortare aktivitet som är planerad att läggas in då du märker att energin börjar tryta på deltagarna är toppen. En längre aktivitet som engagerar alla är en bra teambyggare. Ha gärna en större teamaktivitet inplanerad och några små att använda under dagen som ett "äss i rockärmen". Det är ett sätt för gruppen slappna av och ladda om batterierna. Vill ni ge er konferens extra energi, kommer här lite förslag.

Ett snabbt tre-i-rad är ett effektiv paus där alla får skratta och hejja på de som spelar. Sen är energin påfylld och konferensen kan fortsätta.


1. Känner alla varandra?
Är gruppen inte från samma arbetsplats, eller om ni har nytillkomna kollegor, är en isbrytare en bra start. Övningen är till för att få alla att slappna av Om ni inte känner varandra så väl kan det vara smart att inleda med en enkel övning som får er att bryta isen. Ställ en fråga som deltagarna inte väntar sig, ex: Om du var en kändis, vem skulle du vara och varför? Ändamålet är att få alla att slappna av, så strunta i kraven och låt alla få skratta lite. 

2. Pausa med musik-quiz.
Det här kan bli så enkelt eller stort du vill. Minst arbete får du om du söker på "introtävling" på Spotify eller You Tube, där finns färdiga listor. Vill du göra detta stort kan du hyra in en trubadur som hjälper er.  

3. Föreläsning
En föreläsare är en inspirerande aktivitet och behöver inte alls hålla sig till ert arbetsämne. Ni kan lyssna på spännande atleter, kloka beteendevetare eller inspirerande artister. Kanske har ni någon i teamet som kan föreläsa? Välj ett ämne som ni tycker passar och bjud in. Bra föreläsare går att hitta på diverse bokningssidor på internet. Fråga gärna er valda konferensanläggning, de kan hjälpa till att hitta rätt. Glöm inte bort att tacka föreläsaren för ett väl utfört arbete med ex en blombukett. 

4 Yoga, skogsbad eller meditation
En populär paus som ger ny energi och fokus till deltagarna är ett yogapass, ett skogsbad eller en stund meditation. Det kräver ingen speciell utrustning, utan man kan göra övningen precis som man är. (Ev en varm jacka om man ska ut i skogen.)
Oftast finns detta att boka direkt med konferensanläggningen. Alternativt kan konferensanläggningen hjälpa dig att hitta en lokal ledare. Prata med konferensanläggningen innan ni bokar, så att det finns plats i lokalen för aktiviteten. 

5. Tysta minuten
Har ni haft mycket på jobbet den senaste tiden? Gör då denna pausövningen:
Be alla deltagare sluta ögonen i ett par minuter och fundera över vad som stressar dem. Be dem skriva ner sina stressmoment på lappar, en lapp för varje moment. När alla är klara ber du dem riva sönder lapparna och lägga dem i en stor skål i mitten av rummet. 

6. Walking meeting
När man är i rörelse kommer hjärnaktiviteten igång mer, så varför inte ta ett promenerande möte? Ta på er promenadskorna och ge er ut i skogen. Behöver ni anteckna kan ni använda inspelningsfunktionen på mobiltelefonen. (Se bara till att alla vet om att samtalet spelas in!) Utöver ökad hjärnaktivitet får ni motion, frisk luft och miljöombyte på köpet! Denna aktivitet är extra bra under långa mötesdagar.

Att röra på sig ökar hjärnans aktivitet. Prova ett "Walking meeting" som en del av er nästa konferens.

7. Talangjakt

Den här leken - om alla är villiga att bjuda på sig själv - är riktigt rolig.
(Det ska nämnas att denna leken kanske inte passar för personer som aldrig träffats förr, då finns det mer passande lekar för dem)
Leken går ut på att varje grupp - lämpligtvis 3-5 personer/grupp - får en tid på sig att förbereda sin "talang". Det kan vara ett gammalt partytrick eller en dold talang som kollegorna inte vet om. Sedan genomför varje grupp sin valda talang, medan de andra poängsätter uppvisningen efter i förhand bestämda kriterier, ex utförande, humor, etc. Efter detta kommer ni ha en hel del mer kunskap om varandra!


8. Snabb Energizer
Behövs lite snabb påfyllning av energi i gruppen, föreslår vi "Det var en gång..."

En lek där spontana ord improviseras fram under ett kort tidsspann. En i paret inleder med att berätta en historia om vad som helst. Börja med inledningen "det var en gång" och hitta på en fortsättning. Den andra i parets uppgift blir att snabbt slänga in olika ord, vilka som helst. Den som berättar historien måste använda dessa ord direkt för att sedan fortsätta sin historia. Låt deltagaren berätta i 1-2 minuter och byt sedan berättare.
Leken garanterar många skratt men visar också hur svårt det är att släppa kontrollen.


9. Tre- eller femkamp
En leksam kamp är alltid roligt. Du kan hitta på egna uppgifter eller ta hjälp av anläggningen eller ett externt företag. Gör du egna uppgifter är det bra att tänka på att mixa tankenötter med praktiska och tävlingsinriktade utmaningar. Du kan ex kasta pil (individuell övning), rulla en tennisboll genom stuprör (gruppövning) eller mäta höjd på växande träd (tankenöt). Det finns hur många roliga utmaningar som helst och du kan variera uppgifterna från ett tillfälle till annat, så det inte upprepas.

10. Lös en mordgåta
Låt gruppen få lyssna på en mordgåta i etapper. Detta är en perfekt lek att ha ex under en trerätters middag på kvällen. Man får en del av gåtan uppläst och får fundera medan man äter förrätten. Nästa del läses upp innan huvudrätten och sista delen får man lyssna till under desserten. Efteråt får man gissa vem som är mördaren. Lite som Cluedo men alla deltagare får ta del av samtliga ledtrådar under kvällens gång. Hör med anläggningen om de har mordgåtor. Vill ni anordna detta själv, finns mordgåtor att köpa på internet.